Obavijesti

11.6.2023.

Bazilika sv. Antuna Padovanskog, Sveti Duh, Zagreb

Koncertnu sezonu 2022./23. završili smo s dva nastupa u Bazilici sv. Antuna Padovanskog, drugoga dana trodnevnice sv. Antunu. Prvo animirajući liturgijsko pjevanje od 19 sati, a zatim i koncertom duhovne glazbe od 20 sati. U prepunoj bazilici bio je užitak i ljepota pjevati uz nove veličanstvene orgulje na kojima nas je suvereno i inspirativno pratio nas član Nikola Sebastian Jambrošić.

Hvala od srca misniku fra Vladimiru Vidoviću koji je nakon mise tako lijepo najavio naš koncert, a nadasve hvala fra Ivanu M. Lotaru, župniku i rektoru bazilike, koji je još u listopadu 2022. rezervirao naš zbor za ovaj nastup.

Završili smo sezonu na najljepši način, uz predivan nastup i koncert na kojemu se osjetilo da svaki član daje sve od sebe. Posebno ističemo naše vrijedne soliste: Dario Vrbaslija, Luka Kljajić, Vedran Knežević, Domagoj Žokalj i Luka Džalto.

Nakon koncerta smo bili pozvani u samostanski klaustar gdje su nam fratri ponudili predivnu i preukusnu večeru, a do kasnih sati nastavili smo s pjesmom i radošću ukupnog susreta. Hvala svima! Vidimo se ponovno!

P.S. Dostupna je i snimka nastupa.

Autor: Mate Puljiz

5.6.2023.

Kula nad Kamenitim vratima, Zagreb

Nastupili smo u sjedištu Družbe Braća Hrvatskog Zmaja na svečanosti predstavljanja nove prigodne poštanske marke Hrvatske zastave izdane na Dan hrvatske zastave, 5. lipnja, a povodom obilježavanja 175. obljetnice hrvatske trobojnice.

Na predstavljanju su nadahnuto govorili Veliki meštar Družbe prof. dr. sc. Mislav Grgić, akademkinja Željka Ćorak i pukovnik i Meštar obredničar Družbe Željko Heimer.

Autor: Mate Puljiz
Nastup na svečanoj sjednici Gradske...

31.5.2023.

Stara gradska vijećnica, Zagreb

Prigodnim nastupom u 11 sati, otvorili smo svečanu sjednicu Gradske skupštine povodom Dana grada Zagreba u gornjogradskoj Staroj gradskoj vijećnici.

Čast nam je bila uveličati Dan grada Zagreba pred najvišim predstavnicima gradske i državne vlasti, crkvenih i kulturnih te znanstvenih i društvenih institucija. U kulturnom programu uz nas su nastupili Zagrebački solisti te djevojački zbor Zvjezdice.

Autor: Mate Puljiz

27.5.2023.

Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Na 46. susretima zagrebačkih glazbenih amatera - selekcijskoj smotri zborova i malih vokalnih ansambla (selektor Ivan Josip Skender) šestu godinu za redom ćemo kao najbolji zbor grada Zagreba u kategoriji ZBOROVA predstavljati grad Zagreb na 56. državnom natjecanju Hrvatskog sabora kulture u Novigradu Istarskom 14. i 15. listopada 2023.

Ovogodišnja Pravila su nešto složenija te se program morao sastojati od samo tri skladbe (u trajanju od 8 do 10 minuta) od kojih jedna mora biti iz razdoblja od renesanse do romantizma, druga živućeg hrvatskog skladatelja, ali suvremenog glazbenog izričaja te treća slobodnog izbora s dodatkom još jedne skladbe za revijalni dio programa. Pripremili smo:

  1. Ivan pl. Zajc (1832. - 1914.): SLAVOPJEV;
  2. Alan Klajić (1991.): TRISTIS EST ANIMA MEA;
  3. Mladen Pozajić (1905. - 1979.): BRK SE SMEŠI;
  4. Carl Orff: IN TABERNA iz kantate CARMINA BURANA (za revijalni dio).
Autor: Mate Puljiz

26.5.2023.

Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Prepuno predvorje FER-a i glazbena čarolija ispunili su nam srca i došli kao kruna ove vrlo uspješne sezone 2022./23.

Naš 6. godišnji koncert su uveličale drage nam gošće iz Štrigove, Ženska vokalna skupina Stridonne pod vodstvom dirigentice Nore Nemec, dok je program sjajno vodio dr. sc. Siniša Kovačić.

U prepunoj dvorani oduševljenje i ovacije, uz podršku dekana i prodekana s više fakulteta, uglednih gostiju, predstavnika grada Zagreba, dirigenata, skladatelja, profesora muzičkih akademija te drugih uglednika iz znanosti i kulture. Poseban gost našega koncerta, kojim je bio vidno oduševljen, bio je Njegova Ekscelencija nadbiskup Giorgio Lingua, papinski nuncij u RH i doajen diplomatskog zbora u RH.

Hvala svim članovima zbora, napose vokalnim solistima: Dariju Vrbasliji i Luki Kljajiću te Luki Džaltu, Domagoju Žokalju i Vedranu Kneževiću, kao i instrumentalnim solistima i pratiteljima Antoniju Marijiću i Dominiku Mildeu. Hvala svima koji su tjednima tehnički i organizacijski pomagali i marljivo radili na pripremi ovog koncerta, a napose tajniku zbora Marku Matijaščiću te prefektu Zbora Kristijanu Jambrošiću.

Posebna čast nam je bila praizvesti skladbu posvećenu našem zboru Tristis est anima mea, briljantnog skladatelja Alana Kljaića. Hvala mu od srca!

Presretni smo i jer smo tijekom koncerta predstavili naš drugi CD koji je iz tiska izašao prije nekoliko dana ELEKTRO GREGORIANA.

Bila je to večer za pamćenje! Večer pjesme iz srca uz najviše glazbene tehničke i vokalne standarde! I kao što je rekao nakon koncerta maestro Tomislav Uhlik: "Ovakav muški zbor Zagreb nema već 70 godina." Rečenica je to koja nas obvezuje biti i ostati takvi, predani glazbi i glazbenoj umjetnosti do srži, jer jedino tako nastaju velika djela!

Autor: Mate Puljiz

4. 5. 2023.

Forum, Pula

Pod dirigentskom palicom maestra Domenika Briškog, a u suradnji s Akademskim mješovitim zborom Muzičke akademije Sveučilišta u Puli te Dječjim zborom KAP PZM “Josip Kaplan” iz Rijeke s dirigenticom Doris Kovačić i Dječjim zborom GŠ Ivana Matetića Ronjgova u Puli s dirigenticom Suzanom Goldin, izveli smo Carminu Buranu na forumu u Puli povodom dana grada Pule!

Zaista je divno doživjeti tako sjajnu energiju i glazbenu čaroliju koju je dao ovaj veliki ansambl sastavljen od oko 140 izvođača koji su se upoznali tek 24 sata ranije.

Nadasve sigurnu, muzikalnu i preciznu pratnju, stvarajući tonsku čaroliju velikoga orkestra dali su izvanredni pijanisti Vesna Ivanović Ocwirk i Robert Batelić uz razigrani ansambl udaraljki pod vodstvom Vedrana Vojnića.

Kruna naše izvedbe zasigurno pripada solistima i to kristalnom anđeoskom sopranu Antonije Dunjko te uvjerljivom i karakternom kontratenoru Marka Antolkovića, ali svakako i najzahtjevnijoj solističkoj dionici ovoga djela baritonu Roberta Kolara koji je jednostavno briljirao ne samo u glazbenom smislu već i u karakternom! Bravo, bravo, bravo za sve!

Na kraju, zahvala osobi koja nas je okupila, vjerujem ne samo ovaj put već još puno puta, a to je maestro Domeniko Briški uz potporu dekana Muzičke akademije Sveučilišta u Puli Dražena Košmerla.

Autor: Mate Puljiz

1. 5. 2023.

Park-šuma Maksimir, Zagreb

Održali smo prigodni koncert povodom Međunarodnog praznika rada, a u organizaciji i na poziv grada Zagreba, na velikoj pozornici u Maksimiru pred više stotina slušatelja koji su nas iz pjesme u pjesmu pratili ovacijama!

Hvala na pozivu i odličnoj organizaciji našega nastupa Nevenki Weissmann i Davoru Ivanovu te voditelju Frani Ridjanu koji nas je spektakularno najavio!

Bio je užitak pred tolikom publikom nastupiti s našim raznolikim programom. Imalu smo priliku susresti se i fotografirati s legendom zabavne glazbe Zdenkom Kovačiček kojoj smo zapjevali skladbu Mahalije Jackson uz Zdenkin komentar: NAJBOLJI STE! 😎

Autor: Mate Puljiz

2.4.2023.

Katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije, Gospić

Na Cvjetnicu smo održali koncert duhovne glazbe u organizaciji Gospićko-senjske biskupije. Program je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Posebnu zahvalnost dugujemo prečasnom Mišelu Grguriću na inicijativi i organizaciji te biskupu ordinariju msgr. Zdenku Križiću.

Hvala sjajnoj i probranoj publici koja nas je motivirala i pažljivo pratila u našim izvedbama od mirnoće i sabranosti gregorijanskih korala na početku koncerta preko antologijskih skladbi duhovne baštine Mihe Demovića, Albe Vidakovića, Domenica kardinala Bartoluccija i drugih do raspjevanosti i virtuoznosti skladbi Ivana Zajca, Borisa Papandopula i Williama L. Dawsona.

Besprijekoran doprinos ukupnosti koncertnog nastupa dali su i naši solisti: prof. Nikola Sebastian Jambrošić za orguljama te vokalni solisti: Dario Vrbaslija, Luka Kljajić, Luka Džalto, Domagoj Žokalj i Vedran Knežević.

Hvala svima, hvala Gospiću i vratit ćemo se opet!

Autor: Mate Puljiz

21.3.2023.

Dom za starije osobe Park, Zagreb

Na prvi dan proljeća održali smo humanitarni koncert u Domu za starije osobe Park u Zagrebu na Jordanovcu. Posebna zahvalnost za poziv, trud, upornost i suorganizaciju ide korisniku Doma prof. dr. sc. Dragutinu Pavličeviću (92) jednom od najistaknutijih hrvatskih povjesničara i zasigurno najvećem živućem povjesničaru kod nas. Također zahvaljujemo na sjajnoj suradnji i organizaciji ravnateljici Doma gospođi Nataši Koražija te socijalnim radnicama Snježani Božić i Zorani Stevanović, kao i drugim djelatnicima Doma koji su nam pripremili i fantastičnu večeru i divne poklone.

Ipak, najveća zahvala s naše strane ide korisnicima Doma koji su u velikom broju nazočili našem koncertu te ga pratili srdačnim pljeskom od početka do samih ovacija na kraju. U ovom glazbenom susretu različitih generaciji bili smo jedno srce i jedna duša baš kako i stoji u naslovu koncerta Od studenata s ljubavlju. Nadamo se da smo srca korisnika Doma učinili radosnima te ih svojom pjesmom, makar i na samo sat vremena, pomladili i razveselili!

Autor: Mate Puljiz

18.3.2023.

Dvorana Zrinski u zgradi Scheier, Čakovec

Održali smo svečani koncert u sklopu manifestacije FURJONOVA ZVIEZDA, povodom 135. obljetnice rođenja Florijana Andrašeca. Koncert su organizirali Institut Ars musica, Općina Dekanovec, KUU Florijan Andrašec uz pokroviteljstvo Međimurske županije, TZ Međimurske županije i Ministarstva kulture i medija RH, a sve uz sjajno vodstvo utemeljitelja ovog festivala i našeg člana Nikole Sebastiana Jambrošića.

U krasnoj dvorani Zrinski, zgrade Scheier u Čakovcu, po prvi put smo nastupili u tom slavnom povijesnom gradu Zrinskih. Hvala svima od srca, a posebno sjajnoj publici koja je s velikim razumijevanjem i poticajno pratila naš svečani koncert.

Hvala svim članovima zbora na trudu i odličnom muziciranju, a posebno našim solistima Luki Kljajiću, Dariju Vrbasliji, Vedranu Kneževiću i Luki Džaltu.

Autor: Mate Puljiz

19.2.2023.

Crkva sv. Pavla apostola, Retkovec, Zagreb

 

Za svoj prvi nastup u ovoj kalendarskoj godini gostovali smo u Župi sv. Pavla apostola - Retkovec. U prepunoj crkvi lijepo nas je i srdačno predstavio i pozdravio velečasni Vinko Tomić župnik, a mi smo liturgijskim pjevanjem pratili svetu misu te nakon toga održali kraći koncert duhovne glazbe. Zaista je bilo lijepo pjevati u sjajnoj arhitektonskoj građevini s odlično balansiranom akustikom, remek djelu arhitekta dr. Tomislava Premerla, u crkvi ispunjenoj do posljednjeg mjesta vjernicima, a nakon mise i vrlo motivirajućoj i zahvalnoj publici. Hvala našim solistima: Luki Kljajiću, Kristijanu Rogineku, Domagoju Žokalju, Dariju Vrbasliji i Domagoju Juriću te posebno našem članu i orguljašu prof. Nikoli Sebastianu Jambrošiću.

Autor: Mate Puljiz