Sveta misa i koncert duhovne glazbe

2.6.2024.

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i crkva sv. Vlaha, Dubrovnik

U nedjelju, trećega dana turneje u Dubrovniku, imali smo dva službena i jedan neslužbeni - prigodni nastup. Prvi je bio u 10 sati u Katedrali Gospe Velike Dubrovnik gdje smo pjevali na sv. Misi koju je predslavio katedralni župnik don Marin Lučić, i nakon iste održali kratki koncert duhovne glazbe. Zatim smo u 12 sati pjevali sv. Misu i održali kratki koncert duhovne glazbe u Zbornoj crkvi sv. Vlaha.

Veličanstvena misa skladatelja don Lorenza Perosija, napisana za potrebe papinskog zbora Sikstinske kapele u Rimu i za pontifikalne papinske mise, odzvanjala je u predivnim prostorima obje dubrovačke crkve uz brojne druge skladbe! Vjernici i publika su bili itekako oduševljeni te su popratili naš koncertni dodatak srdačnim pljeskom. Oba nastupa oplemenili su i naši solisti: psalmist Luka Kljajić te Dario Vrbaslija, Duje Ćubelić, Domagoj Žokalj i Vedran Knežević uz orguljsku pratnju Nikole Sebastiana Jambrošića. Na kraju koncerta, i u katedrali i u crkvi sv. Vlaha, počastili smo zaštitnika grada Dubrovnika izvodeći Himnu svetoga Vlaha, dirigenta i skladatelja maestra Rada degl’ Ivellia, koju je prisutna publika pratila na nogama, kako je to i običaj kod izvođenja ove himne.

Nakon nastupa u crkvi sv. Vlaha, napravili smo na stepenicama nekoliko zajedničkih fotografija, a veliki broj okupljenih izmamio je od nas dva spontana dodatka: Zajčev "U boj, u boj" i Fiov "U našeg Marina".

Svima od srca hvala koji su nas na ovoj turneji podržali: Dubrovačkoj biskupiji, napose don Marinu Lučiću i generalnom vikaru msgr. Ivici Pervanu, Gradu Dubrovniku i napose gospođi Julijani Antić Brautović, gradu Zagrebu, Dubrovačkim muzejima, napose ravnateljici Ivoni Michl, Ministarstvu kulture i medija RH i napose ministrici Nini Obuljen Koržinek.

Vratit ćemo se opet!

 

Autor: Mate Puljiz
Popis obavijesti