Akademski muški zbor FER-a bio je od 4. do 10. travnja 2019. na šestodnevnoj turneji u Parizu u Francuskoj gdje je održao 3 redovna i 1 izvanredni koncert. U nekoliko navrata nastupili su s pariškim gradskim zborom Le Chœur de la Cité. Na poziv prof. u m. Henrika Hegera Juričana, posjetili su i poznato francusko sveučilište Sorbonne gdje ih je primio prodekan sveučilišta, prof. dr. Frédéric Billiet. Pred brojnim pariškim intelektualcima i diplomatima, Zbor je izvanredno nastupio na predavanju hrvatskog veleposlanika Filipa Vučaka u Veleposlanstvu RH u Francuskoj. Na povratku u domovinu, u Münchenu su posjetili glasoviti muzej znanosti i tehnologije "Deutsches Museum".

Turneja je održana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Više informacija i nekoliko slika pročitajte u opširnijem sadržaju obavijesti.

U subotu, 6. 4. nakon dana odmora posjetili su centar grada i obišli neke od najpoznatijih pariških znamenitosti kao što je velika bazilika Presvetog Srca Isusova na Montmatre-u (Sacré-Cœur de Montmartre). Do brojnih znamenitosti vodio ih je Mladen Kahlina.

Prvi pariški koncert održali su u crkvi Naše Gospe od Bijelog Plašta (Église Notre-Dame des Blancs-Manteaux). Koncert je održan s pariškim gradskim zborom Le Chœur de la Cité, a slušao ih je i hrvatski veleposlanik u Francuskoj, Filip Vučak.

U nedjelju su prisustvovali svetoj Misi u crkvi Svetog Ćirila i Metoda (Église Saints Cyrille et Méthode) hrvatske misije u Parizu, nakon koje su održali koncert.

Nastupili su i u crkvi Svetog Germana iz Auxerre (Église Saint-Germain-l'Auxerrois) u samom centru grada.

Koncert su ponovno održali s pariškim gradskim zborom Le Chœur de la Cité.

Posjetili su i poznato sveučilište Sorbonne na poziv prof. u m. Henrika Hegera Juričana.

Uz profesora, dočekao ih je i prodekan sveučilišta Sorbonne, prof. dr. Frédéric Billiet te šef osiguranja koji su im dozvolili ulazak u kapelu u kojoj su pred profesorima otpjevali nekoliko prigodnih pjesama iz svog repertoara.

Posjetili su muzej Louvre te brodom plovili rijekom Seinom.

U utorak, 9. 4. posjetili su palaču Versailles i njene vrtove, a bili su i na Eiffelovom toranju.

Hrvatski veleposlanik Filip Vučak zamolio je Zbor da izvanredno nastupi na njegovom predavanju u Veleposlanstvu RH u Francuskoj. Smanjeni sastav Zbora nastupio je pred brojnim pariškim intelektualcima i diplomatima. 

U srijedu, 10. 4. na povratku u domovinu, svratili su i do Münchena u glasoviti muzej znanosti i tehnologije "Deutsches Museum".

Zbor FER-a posebno je zahvalan dragim gostima koji su ih vjerno pratili na nastupima i pružali nezaboravno društvo.

 

Autor: Juraj Fulir
Popis obavijesti