Najave nastupa

Iz tiska je izašao naš drugi CD naziva ELEKTRO GREGORIANA. To je ujedno i jubilarni TRIDESETI (30) CD našeg dirigenta mo. Josipa degl' Ivellia. Ovo najnovije CD izdanje je grafički sjajno dočarao Danijel Iveta.

Evo što je naš Maestro napisao u uvodniku bogate knjižice koja prati ovo CD izdanje:

Pred vama se nalazi zanimljivo CD-izdanje, drugo po redu Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Ovo izdanje pokušaj je osuvremenjenog približavanja i razumijevanja jedne od najstarijih glazbenih tradicija Zapada, gregorijanskog pjevanja. Petnaest napjeva iz raznih doba crkvene liturgijske godine a koje je snimio Akademski muški zbor, isprepleteno je s elektroničkim podlogama koje je pripremio član našega zbora Marko Bošnjak, uz mentorstvo našeg Prefekta prof. dr. sc. Kristiana Jambrošića te uz konačnu podršku i mastering obradu Alana Šnajdera, STUDIO 45 Zagreb. Time se stopio zvuk ljudskih glasova sadašnjosti u napjevima tisuću godišnje tradicije gregorijanskog pjevanja sa sintetičkim zvukovima i melodijama novih medija i novih tehničkih mogućnosti. Otuda i naziv albuma Elektro Gregoriana.

Cilj nam je bio dobiti CD-izdanje mirnog, polaganog i meditativnog karaktera: vječnosti uhvaćene u toj ideji meditacije i smirenosti zvuka / glazbe, svega onoga što u užurbanosti sadašnjeg trenutka imamo gotovo malo ili nikako.

Uz bogatu knjižicu u kojoj se nalaze osnovne informacije o gregorijanskom koralu, uz prijevode tekstova s latinskoga na hrvatski jezik, nadamo se kako će onima koji (još) nisu upoznati s gregorijanskim pjevanjem, ovaj glazbeni susret preko našeg CD izdanja isti biti poticajan u daljnjoj potrazi i razumijevanju ovog prastarog glazbenog izričaja, prilagođenog na drugačiji način slušateljima u modernom svijetu.

U današnjem svijetu brzine, bezobzirnosti, zaglušujuće buke, pretjeranosti zvukova, svekolikih šumova, ovaj CD neka posluži i kao glazba opuštanja, smirenja i blagosti, duhovnosti i ljepote koja se krije u svima nama i kojoj svi težimo ili bi barem trebali težiti. Jer služba glazbe je zapravo prodiranje u dubinu duše i stapanje s božanskim korijenom. Glazbu svi mogu razumjeti i ona nema lice ili naličje nacije, države, njezino lice je lice univerzuma, a po tome je definitivno dio božanskoga bića, baš kako to lijepo kaže hrvatski skladatelj Kamilo Kolb: „…združila nas je samo lijepa glazba i glazbeno uvjerenje, da je ona jedina, čije je stanje odmjereno vječnošću: sve će proći i nestati, a samo će glazba trajati u sve vijeke, jer imade korijen u vječnome biću božanskom…“

Josip degl' Ivellio, Zagreb, travanj 2023.

Autor: Mate Puljiz
Popis obavijesti