Turneja Akademskog muškog zbora...

U subotu, 26. svibnja 2018., Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva otišao je na dvodnevnu turneju u Republiku Srbiju, u Novi Sad i Suboticu. Povod odlaska bilo je sudjelovanje na subotnjem ekumenskom koncertu Musica sacra – susret glazbenih tradicija istoka i zapada. Na koncertu, koji se održao u novosadskoj sinagogi, a koji je bio popraćen snimanjem državne televizije, sudjelovali su hor Univerziteta u Novom Sadu, pod vodstvom dirigenta Bogdana Đakovića, hor manastira Kovilj, na čelu s jerođakonom o. Jerotejem, te Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva, pod vodstvom maestra Josipa degl’ Ivellija.

Večernji ekumenski koncert koji je pokazao svu ljepotu ujedinjenosti u različitosti, otvorili su vladika dr. Irinej te dekan i prefekt Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. sc. Mislav Grgić. Prečasni vladika i dekan FER-a poslali su poruke mira te podsjetili da su još uvijek istočna i zapadna kršćanska crkva duže vrijeme bili jedno nego razjedinjeni. Osim poruke sv. Augustina o tome kako onaj tko pjeva, dvostruko moli, dekan FER-a citirao je i svetog papu Ivana Pavla II, ut unum sint, želeći naglasiti potrebu za jačim dijalogom i jedinstvom katoličke i pravoslavne crkve, u Gospodinu Isusu Kristu.

Na koncertu je Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva izveo gregorijanske korale, starohrvatski glagoljaški napjev s otoka Krka, te djela Krste Odaka, Albe Vidakovića, Josipa degl’ Ivellija te msgr. Domenica kardinala Bartoluccija.

U nedjelju je Zbor gostovao u Subotici u rimokatoličkoj katedrali sv. Terezije Avilske, a na poziv msgr. Stjepana Beretića. Uz orguljašku pratnju mo. Miroslava Stantića, Zbor je pjevao jutarnje svete mise na mađarskom i hrvatskom, a nakon mise izveo kratak koncert. Nakon razgleda grada, Zbor je posjetio grob hrvatskog najvećeg skladatelja crkvene glazbe XX. stoljeća Albe Vidakovića te pritom otpjevao autorsku skladbu „Magnificat“.

Turneja u Srbiji završila je pozivom jerođakona o. Jeroteja u manastir Kovilj, kraj Novog Sada. Zbor je uživo svjedočio freskoslikarstvu te duhovnom i kulturnom bogatstvu manastira. U čast domaćina, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva otpjevao je skladbu Rimskog Korsakova „Otče naš“ te zaključio ovom najsvetijom kršćanskom molitvom ekumenski posjet Srbiji.

 

Autor: Juraj Fulir
Popis obavijesti