Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osnovan je 11. siječnja 2016. godine na inicijativu maestra Josipa degl' Ivellija i dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića. Konstituiranje i prva proba zbora održana je 18. siječnja 2016. godine. Zbor od tada održava redovite tjedne probe, a izrastao je u najveći muški muški zbor u Hrvatskoj, ali i šire.

Zbor u svome repertoaru daje naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. Dodatno, repertoar Zbora uključuje i a cappella skladbe klasičnoga repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja. Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici FER-a te drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta.

Dirigent Zbora je mo. Josip degl' Ivellio, dirigent, zborovođa i skladatelj iz Zagreba, a prefekt Zbora je prof. dr. sc. Mislav Grgić, redoviti profesor u Zavodu za radiokomunikacije FER-a, koji je od prosinca 2016. godine Počasni član HPD-a "Slavulj".

Tijekom svoje prve godine postojanja (2016. godine), Zbor je imao čak 17 nastupa, što svjedoči da se radi o vrlo kvalitetnom muškom zboru, kakvi su danas u Hrvatskoj rijetkost. Tijekom 2017. godine Zbor je zabilježio 26 nastupa, u 2018. preko 30 nastupa, a u 2019. je održao 29 nastupa. Zbor je do sada nastupao u Hrvatskoj (Zagreb, Glina, Pitomača, Hrvatska Kostajnica, Samobor, Tuhelj, Kaštela, Grabrovnica, Bakar, Split, Rovinj), Sloveniji (Stična), Italiji (Rim), Kosovu (Peć, Klina, Priština), Srbiji (Novi Sad, Subotica) i Francuskoj (Pariz).

Zbor redovito održava godišnje koncerte na kojima izvodi skladbe tekuće pjevačke sezone. Dosad su održani 1. godišnji koncert, 17. svibnja 2018., te 2. godišnji koncert, 23. svibnja 2019., u ulaznom predvorju Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Na prvoj međunarodnoj turneji Zbora u Rim (Italija) od 4. do 10 svibnja 2017.godine zbor je održao 5 koncerata i javnih nastupa te otvorio ciklus koncerata u organizaciji Zaklade „Domenico Bartolucci“ povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najveći skladatelja crkvene glazbe 20. i početka 21. stoljeća msgr. Domenica kardinala Bartoluccia. Zbor gradi sveučilišnu, ekumensku, međureligijsku i kulturnu suradnju te prijateljstvo s raznim akademskim, vjerskim i gradskim zborovima. 

Na VIII. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 3. lipnja 2017., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na 2. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih ansambala održanom u KD „Vatroslav Lisiniski“ u Zagrebu, 4. studenog 2017. zbor je bio ukupan pobjednik natjecanja s najvećim brojem bodova te je osvojio i posebnu novčanu nagradu stručnog ocjenivačkog suda.

Na 41. susretima zagrebačkih glazbenih amatera održanim u Centru za kulturu "Trešnjevka", 30. svibnja 2018., Zbor je bio pobijedio u natjecateljskom dijelu te kao najbolji zagrebački zbor, od prijavljenih zborova, sudjelovao je kao predstavnik Grada Zagreba na 51. susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju.

Na IX. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 2. lipnja 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te, kao jedini hrvatski zbor, sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na državnom zborskom natjecanju, 51. susretima hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u Rovinju 6. i 7. listopada 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu, a svojim sudjelovanjem, nakon 30 godina vratio muško zborsko pjevanje na državnu smotru.

Na 3. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih ansambala održanom u KD „Vatroslav Lisiniski“ u Zagrebu 4. studenog 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu i sudjelovanje na koncertu svih zlatnih zborova sudionika natjecanja.

Na 22. međunarodnom festivalu CRO Patria 2018. održanom u Splitu 2. prosinca 2018., Zbor je glasovima publike osvojio zlatnu plaketu "Katedrala".

Na 42. susretima zagrebačkih glazbenih amatera održanim u Centru za kulturu "Trešnjevka", 29. svibnja 2019., Zbor je bio pobijedio u natjecateljskom dijelu te kao najbolji zagrebački zbor predstavljat će Grad Zagreb na 52. susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju.

Na X. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 8. lipnja 2019., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te, kao jedini hrvatski zbor, sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na državnom zborskom natjecanju52. susretima hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u Rovinju 5. i 6. listopada 2019., Zbor je osvojio srebrnu plaketu.

Na 23. međunarodnom festivalu CRO Patria 2019. održanom u Splitu 1. prosinca 2019., Zbor je glasovima publike osvojio zlatnu plaketu "Katedrala" te brončanu plaketu stručnog međunarodnog ocjenjivačkog suda.

U svega četiri godine od utemeljenja, ovaj Zbor osvaja 7 zlatnih plaketa, 2 srebrne plakete te 1 brončanu plaketu; 3 puta je sudionik natpjevavanja za grand prix natjecanja; 3 puta je ukupni pobjednik na nekoj smotri ili natjecanju; dobitnik je jedne posebne novčane nagrade stručnog ocjenjivačkog suda.

 


Životopis

Preuzimanja: