Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osnovan je 11. siječnja 2016. godine na inicijativu maestra Josipa degl' Ivellija i tadašnjeg dekana FER-a, a danas kancelara Zbora, prof. dr. sc. Mislava Grgića. Konstituiranje i prva proba zbora održana je 18. siječnja 2016. godine. Zbor od tada održava redovite tjedne probe, a izrastao je u najveći muški muški zbor u Hrvatskoj, ali i šire.

Zbor u svome repertoaru daje naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. Dodatno, repertoar Zbora uključuje i a cappella skladbe klasičnoga repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja. Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici FER-a te drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta.

Dirigent Zbora je mo. Josip degl' Ivellio, dirigent, zborovođa i skladatelj iz Zagreba, a prefekt Zbora je prof. dr. sc. Kristian Jambrošić, redoviti profesor na Zavodu za elektroakustiku FER-a.

Tijekom svoje prve godine postojanja (2016. godine), Zbor je imao čak 17 nastupa, što svjedoči da se radi o vrlo kvalitetnom muškom zboru, kakvi su danas u Hrvatskoj rijetkost. Tijekom 2017. godine Zbor je zabilježio 26 nastupa, u 2018. preko 30 nastupa, a u 2019. je održao 29 nastupa. Zbor je do sada nastupao u Hrvatskoj (Zagreb, Glina, Pitomača, Hrvatska Kostajnica, Samobor, Tuhelj, Kaštela, Grabrovnica, Bakar, Split, Rovinj), Sloveniji (Stična), Italiji (Rim), Kosovu (Peć, Klina, Priština), Srbiji (Novi Sad, Subotica) i Francuskoj (Pariz).

Zbor redovito održava godišnje koncerte na kojima izvodi skladbe tekuće pjevačke sezone. Dosad su održani 1. godišnji koncert, 17. svibnja 2018., 2. godišnji koncert, 23. svibnja 2019. te 3. godišnji koncert, 22. prosinca 2020.

Na prvoj međunarodnoj turneji Zbora u Rim (Italija) od 4. do 10 svibnja 2017.godine zbor je održao 5 koncerata i javnih nastupa te otvorio ciklus koncerata u organizaciji Zaklade „Domenico Bartolucci“ povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najveći skladatelja crkvene glazbe 20. i početka 21. stoljeća msgr. Domenica kardinala Bartoluccia. Zbor gradi sveučilišnu, ekumensku, međureligijsku i kulturnu suradnju te prijateljstvo s raznim akademskim, vjerskim i gradskim zborovima. 

Na VIII. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 3. lipnja 2017., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na 2. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih ansambala održanom u KD „Vatroslav Lisiniski“ u Zagrebu, 4. studenog 2017. zbor je bio ukupan pobjednik natjecanja s najvećim brojem bodova te je osvojio i posebnu novčanu nagradu stručnog ocjenivačkog suda.

Na 41. susretima zagrebačkih glazbenih amatera održanim u Centru za kulturu "Trešnjevka", 30. svibnja 2018., Zbor je bio pobijedio u natjecateljskom dijelu te kao najbolji zagrebački zbor, od prijavljenih zborova, sudjelovao je kao predstavnik Grada Zagreba na 51. susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju.

Na IX. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 2. lipnja 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te, kao jedini hrvatski zbor, sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na državnom zborskom natjecanju, 51. susretima hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u Rovinju 6. i 7. listopada 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu, a svojim sudjelovanjem, nakon 30 godina vratio muško zborsko pjevanje na državnu smotru.

Na 3. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih ansambala održanom u KD „Vatroslav Lisiniski“ u Zagrebu 4. studenog 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu i sudjelovanje na koncertu svih zlatnih zborova sudionika natjecanja.

Na 22. međunarodnom festivalu CRO Patria 2018. održanom u Splitu 2. prosinca 2018., Zbor je glasovima publike osvojio zlatnu plaketu "Katedrala".

Na 42. susretima zagrebačkih glazbenih amatera održanim u Centru za kulturu "Trešnjevka", 29. svibnja 2019., Zbor je bio pobijedio u natjecateljskom dijelu te kao najbolji zagrebački zbor predstavljat će Grad Zagreb na 52. susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju.

Na X. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 8. lipnja 2019., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te, kao jedini hrvatski zbor, sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na državnom zborskom natjecanju52. susretima hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u Rovinju 5. i 6. listopada 2019., Zbor je osvojio srebrnu plaketu.

Na 23. međunarodnom festivalu CRO Patria 2019. održanom u Splitu 1. prosinca 2019., Zbor je glasovima publike osvojio zlatnu plaketu "Katedrala" te brončanu plaketu stručnog međunarodnog ocjenjivačkog suda.

Na XI. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 14. studenog 2020., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te Grand Prix.

Na 14. međunarodnom natjecanju GLAZ-B-OS, 17. i 18. prosinca 2020. u Osijeku, ocjenom stručnog ocjenjivačkog suda Zbor je osvojio zlatnu plaketu.

Na državnom zborskom natjecanju53. susretima hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u virtualnom obliku 23. siječnja 2021., Zbor je osvojio nagradu Hrvatskog društva skladatelja - jedinu nagradu dodijeljenu u ovakvom formatu Susreta. Nagrada je dodijeljena za najuspješniju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja "Pjesma orača" (xxx/Zlatko Grgošević), a čiju izvedbu možete poslušati ovdje.

Na 12. međunarodnom zborskom susretu u Zadru, održanom u virtualnomn obliku 22. svibnja 2021., Zbor je osvojio treću nagradu.

U svega pet godina od utemeljenja, ovaj Zbor osvaja 1 Grand Prix, 9 zlatnih plaketa, 2 srebrne plakete te 1 brončanu plaketu; 3 puta je sudionik natpjevavanja za grand prix natjecanja; 3 puta je ukupni pobjednik na nekoj smotri ili natjecanju; dobitnik je jedne posebne novčane nagrade stručnog ocjenjivačkog suda.

 


Životopis

Preuzimanja: