Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osnovan je 11. siječnja 2016. godine na inicijativu maestra Josipa degl' Ivellija i tadašnjeg dekana FER-a, a danas kancelara Zbora, prof. dr. sc. Mislava Grgića. Konstituiranje i prva proba zbora održana je 18. siječnja 2016. godine. Zbor od tada održava redovite tjedne probe, a izrastao je u najveći muški zbor u Hrvatskoj, ali i šire.

Zbor u svome repertoaru daje naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. Dodatno, repertoar Zbora uključuje i a cappella skladbe klasičnoga repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja. Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici FER-a te drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta.

Dirigent Zbora je mo. Josip degl' Ivellio, dirigent, zborovođa i skladatelj iz Zagreba, a prefekt Zbora je prof. dr. sc. Kristian Jambrošić, redoviti profesor na Zavodu za elektroakustiku FER-a.

Tijekom svoje prve godine postojanja (2016. godine), Zbor je imao čak 17 nastupa, što svjedoči da se radi o vrlo kvalitetnom muškom zboru, kakvi su danas u Hrvatskoj rijetkost. Tijekom 2017. godine Zbor je zabilježio 26 nastupa, u 2018. preko 30 nastupa, a u 2019. je održao 29 nastupa. Zbor je do sada nastupao u Hrvatskoj (Zagreb, Glina, Pitomača, Hrvatska Kostajnica, Samobor, Tuhelj, Kaštel Kambelovac, Kaštel Štafilić, Grabrovnica, Bakar, Split, Rovinj, Varaždin, Gospić, Petrinja, Zadar, Gornja Bistra, Sisak, Slavonski Brod, Đakovo, Poreč, Vrsar, Štrigova, Ivanec, Osijek, Vinkovci, Čakovec, Pula, Novigrad, Daruvar, Lonjica, Slatina), Sloveniji (Stična), Italiji (Rim), Kosovu (Peć, Klina, Priština), Srbiji (Novi Sad, Subotica) i Francuskoj (Pariz).

Zbor redovito održava godišnje koncerte na kojima izvodi skladbe tekuće pjevačke sezone. Dosad su održani:

Na prvoj međunarodnoj turneji Zbora u Rim (Italija) od 4. do 10 svibnja 2017.godine zbor je održao 5 koncerata i javnih nastupa te otvorio ciklus koncerata u organizaciji Zaklade „Domenico Bartolucci“ povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najveći skladatelja crkvene glazbe 20. i početka 21. stoljeća msgr. Domenica kardinala Bartoluccija. Zbor gradi sveučilišnu, ekumensku, međureligijsku i kulturnu suradnju te prijateljstvo s raznim akademskim, vjerskim i gradskim zborovima. 

Zbor je 2022. snimio i izdao svoj prvi dvostruki CD pod nazivom 50, a 2023. je izdao drugi CD naziva ELEKTRO GREGORIANA.

Na VIII. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 3. lipnja 2017., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na 2. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih ansambala održanom u KD „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, 4. studenoga 2017. zbor je bio ukupan pobjednik natjecanja s najvećim brojem bodova te je osvojio i posebnu novčanu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda.

Na 41. susretima zagrebačkih glazbenih amatera održanim u Centru za kulturu "Trešnjevka", 30. svibnja 2018., Zbor je bio pobijedio u natjecateljskom dijelu te kao najbolji zagrebački zbor, od prijavljenih zborova, sudjelovao je kao predstavnik Grada Zagreba na 51. susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju.

Na IX. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 2. lipnja 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te, kao jedini hrvatski zbor, sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na državnom zborskom natjecanju, 51. susretima hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u Rovinju 6. i 7. listopada 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu, a svojim sudjelovanjem, nakon 30 godina vratio muško zborsko pjevanje na državnu smotru.

Na 3. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih ansambala održanom u KD „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu 4. studenoga 2018., Zbor je osvojio zlatnu plaketu i sudjelovanje na koncertu svih zlatnih zborova sudionika natjecanja.

Na 22. međunarodnom festivalu CRO Patria 2018. održanom u Splitu 2. prosinca 2018., Zbor je glasovima publike osvojio zlatnu plaketu "Katedrala".

Na 42. susretima zagrebačkih glazbenih amatera održanim u Centru za kulturu "Trešnjevka", 29. svibnja 2019., Zbor je pobijedio u natjecateljskom dijelu te će kao najbolji zagrebački zbor predstavljati Grad Zagreb na 52. susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Rovinju.

Na X. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 8. lipnja 2019., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te, kao jedini hrvatski zbor, sudjelovao u natpjevavanju za grand prix natjecanja.

Na državnom zborskom natjecanju52. susretima hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u Rovinju 5. i 6. listopada 2019., Zbor je osvojio srebrnu plaketu.

Na 23. međunarodnom festivalu CRO Patria 2019. održanom u Splitu 1. prosinca 2019., Zbor je glasovima publike osvojio zlatnu plaketu "Katedrala" te brončanu plaketu stručnog međunarodnog ocjenjivačkog suda.

Na XI. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 14. studenoga 2020., Zbor je osvojio zlatnu plaketu te Grand Prix.

Na 24. međunarodnom festivalu CRO Patria 2020., održanom 29. studenoga 2020. u virtualnom obliku, Zbor je odlukom stručnog žirija podijelio posebnu nagradu-plaketu povodom 50 godina Glazbene mladeži Split (limitirana edicija grafika "Kruzer" prof. dr. sc. Kažimira Hraste, kipara i grafičara) s dva druga zbora: mješovitim zborom Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i komornim pjevačkim ansamblom Pro arte iz Mostara.

Na 14. međunarodnom natjecanju GLAZ-B-OS, 17. i 18. prosinca 2020. u Osijeku, ocjenom stručnog ocjenjivačkog suda Zbor je osvojio zlatnu plaketu.

Na državnom zborskom natjecanju53. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, održanom u virtualnom obliku 23. siječnja 2021., Zbor je osvojio nagradu Hrvatskog društva skladatelja - jedinu nagradu dodijeljenu u ovakvom formatu Susreta. Nagrada je dodijeljena za najuspješniju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja "Pjesma orača" (xxx/Zlatko Grgošević), a čiju izvedbu možete poslušati ovdje.

Na 12. međunarodnom zborskom susretu u Zadru, održanom u virtualnom obliku 22. svibnja 2021., Zbor je osvojio brončanu plaketu.

Na XII. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 16. listopada 2021., Zbor je osvojio srebrnu plaketu.

Na 54. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, održanom 7. studenoga 2021. u Varaždinu, Zbor je po četvrti put predstavljao Grad Zagreb.

Na 4. natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava održanom u Centru za kulturu i informacije Maksimir u Zagrebu 20. i 21. studenoga 2021., Zbor je osvojio tri srebrne plakete.

Na 45. susretima zagrebačkih glazbenih amatera održanima u Centru za kulturu Trešnjevka, 9. lipnja 2022., Zbor je pobijedio u natjecateljskom dijelu čime je osvojio pravo da kao najbolji zagrebački zbor predstavlja Grad Zagreb na 55. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Poreču.

Na XIII. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova "Zlatna lipa Tuhlja", 11. lipnja 2022., Zbor je osvojio srebrnu plaketu.

Na državnom zborskom natjecanju, 55. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, održanom 24. rujna 2022. u Poreču, Zbor je osvojio zlatnu plaketu i drugo mjesto u ukupnom poretku.

Na 46. susretima zagrebačkih glazbenih amatera održanima u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka, 27. svibnja 2023., Zbor je pobijedio u natjecateljskom dijelu čime je osvojio pravo da kao najbolji zagrebački zbor predstavlja Grad Zagreb na 56. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom.

Na državnom zborskom natjecanju, 56. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, održanom 14. listopada 2023. u Novigradu, Zbor je osvojio zlatnu plaketu te nagradu za najbolju izvedbu djela suvremenog repertoara za izvedbu skladbe Tristis est anima mea skladatelja Alana Kljaića.

Od utemeljenja 2016. godine do danas Zbor je osvojio: 1 Grand Prix, 12 zlatnih plaketa, 6 srebrnih plaketa te 2 brončane plakete, 1 posebnu plaketu, nagradu HDS za izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja za 2021. godinu,  nagradu za najbolju izvedbu skladbe suvremenog izričaja za 2023. godinu; 3 puta je sudionik natpjevavanja za grand prix natjecanja; 4 puta je ukupni pobjednik na nekoj smotri ili natjecanju; dobitnik je jedne posebne novčane nagrade stručnog ocjenjivačkog suda.

 


Preuzimanja: