Obavijesti

Sveta misa i koncert duhovne glazbe

2.6.2024.

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i crkva sv. Vlaha, Dubrovnik

U nedjelju, trećega dana turneje u Dubrovniku, imali smo dva službena i jedan neslužbeni - prigodni nastup. Prvi je bio u 10 sati u Katedrali Gospe Velike Dubrovnik gdje smo pjevali na sv. Misi koju je predslavio katedralni župnik don Marin Lučić, i nakon iste održali kratki koncert duhovne glazbe. Zatim smo u 12 sati pjevali sv. Misu i održali kratki koncert duhovne glazbe u Zbornoj crkvi sv. Vlaha.

Veličanstvena misa skladatelja don Lorenza Perosija, napisana za potrebe papinskog zbora Sikstinske kapele u Rimu i za pontifikalne papinske mise, odzvanjala je u predivnim prostorima obje dubrovačke crkve uz brojne druge skladbe! Vjernici i publika su bili itekako oduševljeni te su popratili naš koncertni dodatak srdačnim pljeskom. Oba nastupa oplemenili su i naši solisti: psalmist Luka Kljajić te Dario Vrbaslija, Duje Ćubelić, Domagoj Žokalj i Vedran Knežević uz orguljsku pratnju Nikole Sebastiana Jambrošića. Na kraju koncerta, i u katedrali i u crkvi sv. Vlaha, počastili smo zaštitnika grada Dubrovnika izvodeći Himnu svetoga Vlaha, dirigenta i skladatelja maestra Rada degl’ Ivellia, koju je prisutna publika pratila na nogama, kako je to i običaj kod izvođenja ove himne.

Nakon nastupa u crkvi sv. Vlaha, napravili smo na stepenicama nekoliko zajedničkih fotografija, a veliki broj okupljenih izmamio je od nas dva spontana dodatka: Zajčev "U boj, u boj" i Fiov "U našeg Marina".

Svima od srca hvala koji su nas na ovoj turneji podržali: Dubrovačkoj biskupiji, napose don Marinu Lučiću i generalnom vikaru msgr. Ivici Pervanu, Gradu Dubrovniku i napose gospođi Julijani Antić Brautović, gradu Zagrebu, Dubrovačkim muzejima, napose ravnateljici Ivoni Michl, Ministarstvu kulture i medija RH i napose ministrici Nini Obuljen Koržinek.

Vratit ćemo se opet!

Autor: Mate Puljiz

1.6.2024.

Atrij Kneževa dvora, Dubrovnik

U subotu smo u 21 sat u atriju Kneževa dvora održali drugi koncert na dubrovačkoj turneji. Program je, za razliku od prvog koncerta, bio sastavljen od djela iz svjetovnog repertoara našeg zbora, osim dviju uvodnih skladbi. Uz srdačan i oduševljeni pljesak publike, izveli smo raznoliki niz skladbi. Posebno nam je bilo drago izvesti skladbe prisutnog skladatelja Krešimira Magdića: "Sušna zikva" i "Sutra će te ponit". Za tako sjajnu publiku, na bis smo izveli još pet dodatnih skladbi! Zaista je to bila prava umjetnost pjevanja, i za nas i za sve okupljene! Bravo svim našim članovima kao i solistima: Dariju Vrbasliji, Noi Milinu i Luki Kljajiću, te Nikoli Sebastianu Jambrošiću koji nas je pratio na klaviru u dvije skladbe.

Snimku koncerta možete pogledati na našem Facebook profilu.

Autor: Mate Puljiz
MUSICA SACRA - koncert duhovne glazbe

31.5.2024.

Franjevačka crkva Male Braće, Stradun, Dubrovnik

U petak, prvog dana turneje u Dubrovnik, u fantastičnom ambijentu velebne franjevačke crkve Male Braće na Stradunu u Dubrovniku održali smo cjelovečernji koncert s repertoarom sakralne glazbe. Vrlo produhovljeno i lijepo pjevanje odjekivalo je ovim starodrevnim prostorom kulture i duhovnosti Dubrovnika. Iako umorni od puta i noćne vožnje, izveli smo zahtjevan program uz sjajne soliste: Darija Vrbasliju, Vedrana Kneževića, Domagoja Žokalja i Duju Ćubelića, a uz orgulje nas je pratio Nikola Sebastian Jambrošić. Cantare bis orare!

Autor: Mate Puljiz

23.5.2024.

Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Naš 7. godišnji koncert tradicionalno smo održali u predvorju FER-a pred brojnom publikom među kojima su bili i brojni glazbenici, dirigenti, skladatelji, dekani i bivši dekani, te predstavnici akademske zajednice i grada Zagreba.

Ovogodišnje gošće koncerta bile su fantastične pjevačice Ženskog zbora Sklad Bakar na čelu s odličnom dirigenticom Nadom Matošević.

Predivna atmosfera, dugotrajni pljesak iza gotovo svake izvedbe, šarolik i vrlo zahtjevan repertoar koji su članovi zbora zaista sjajno izveli uz odlična sola naših redovitih članova i solista Darija Vrbaslije, Marka Matijaščića i Noe Milina te uz glasovirsku pratnju također našeg redovitog člana Nikole Sebastiana Jambrošića.

Ovogodišnji zborski laureati koji su dobili priznanje za 5 godina kontinuiranog sudjelovanja u zboru su Davor Pavlović i Dominik Milde.

Kroz program nas je divno vodila ovogodišnja voditeljica Klara Janota. Hvala i Danijelu Iveti na plakatu i vizualima za koncert.

Snimku koncerta možete pogledati na našem Facebook profilu.

Autor: Mate Puljiz
Sveta misa i koncert duhovne glazbe

12.5.2024.

Hrvatska katolička župa sv. Nikole Tavelića i sv. Antuna Padovanskoga, Rotterdam, Nizozemska

Drugi koncert naše nizozemske turneje održali smo u Rotterdamu, gdje smo u Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Nikole Tavelića održali liturgijski nastup, te nakon toga koncert duhovne glazbe u samoj crkvi. Uslijedio je i kratki koncert odabranih svjetovnih skladbi u obližnjoj dvorani pastoralnog centra. Akademski muški zbor FER-a još jednom je sjajno nastupio, a oduševljena je bila i izuzetno brojna naša zajednica, kao i naši nizozemski prijatelji Gabrielle Amsterdam i Signe Kanniainen, te cijela delegacija iz našeg Veleposlanstva u Haagu. Velika hvala našem domaćinu dr. fra Eduardu, kao i svima u HKM koji su za nas pripremili bogati ručak i obdarili nas raznim darovima.

Autor: Mate Puljiz
Sveta misa i koncert duhovne glazbe

11.5.2024.

Onze Lieve Vrouwekerk, Amsterdam, Nizozemska

Prvi koncert naše nizozemske turneje održali smo u monumentalnoj neogotičkoj crkvi Onze Lieve Vrouwekerk u centru Amsterdama. Njena arhitektura, vrhunska akustika te srdačan prijem naših nizozemskih domaćina, a napose vrlo pažljiva i oduševljena publika učinili su nas sretnima i iznimno inspiriranima da izvedemo naš program u tako lijepom okruženju.

I ovaj put su članovi zbora pokazali da mogu bolje, ljepše i nadahnutije pjevati, uz sjajnu orguljašku pratnju našeg člana Nikole Sebastijana Jambrošića te naših solista Darija Vrbaslije, Luke Kljajića, Vedrana Kneževića, Domažaja Žoklja i Duje Ćubelića.

Autor: Mate Puljiz

4.5.2024.

Mala dvorana KD Vatroslava Lisinskog, Zagreb

U ukupnom poretku raznih natjecateljskih kategorija 17. natjecanja hrvatskih pjevačkih zborova, među 14 zborova i vokalnih ansambala, OSVOJILI SMO ZLATO 🥇 s najvećim ukupnim brojem bodova! Time smo osvojili i TITULU APSOLUTNOG POBJEDNIKA OVOG NATJECANJA kojeg s velikim zadovoljstvom  dijelimo s puno starijim i iskusnijim zborom iz Čakovca, Pjevačkim zborom Josip Štolcer Slavenski koji je kao i mi osvojio maksimalnih 100 bodova.

Ovo je ujedno i naše dvanaesto (12) ZLATO u samo 8 godina od osnutka našega zbora! 😍

Čestitamo i svim drugim zborovima na osvojenim brončanim, srebrnim i zlatnim plaketama, a posebno našim kolegicama s FER-a Ženskom vokalnom ansamblu REZONANCI s voditeljicom Ivom Jarić Bremec na osvojenom srebru!

Autor: Mate Puljiz

29.4.2024.

Kula nad Kamenitim vratima, Zagreb

Nastupili smo na svečanosti instalacije dva nova počasna člana Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja": dr. sc. Ivana Mirnika, te markiza Gordija Frankopana (Frangipane) furlanskog ogranka obitelji Frankopan. Izveli smo skladbe Ivana pl. Zajca i Ivana Muhvića koji su oboje bili članovi Družbe.

Autor: Mate Puljiz

21.4.2024.

Crkva bl. Ivana Merza, Slatina

Na drugi dan prve ovogodišnje koncertne turneje u Slatini pjevali smo nedjeljnu svetu misu u župnoj crkvi bl. Ivana Merza nakon koje smo održali koncert duhovne glazbe.

Posebno hvala našem redovitom članu i prvom zamjeniku dirigenta Nikoli Sebastianu Jambrošiću na orguljskoj pratnji, naročito tijekom izvedbe zahtjevne, ali predivne Misse Cerviane Lorenza Perosija, kao i solistima Dariju Vrbasliji (Slatinčaninu koji je ujedno bio i glavni organizator ove turneje) Luki Kljajiću, Domagoju Žokalju, Vedranu Kneževiću i Ivanu Timku.

Pokrovitelji nastupa u Slatini bili su Ministarstvo kulture i medija RH, gradovi Zagreb i Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina i Župa sv. Josipa Slatina.

Autor: Mate Puljiz

20.4.2024.

Crkva sv. Josipa, Slatina

Na prvi dan prve ovogodišnje koncertne turneje u Slatini pjevali smo večernju svetu misu u župnoj crkvi sv. Josipa nakon koje smo održali koncert duhovne glazbe.

Veliko hvala našem članu i solistu Dariju Vrbasliji, Slatinčaninu koji je na sebe preuzeo glavni dio organizacije koncerata u Slatini. Hvala i slatinskim župnicima i svima s kojima je Dario dogovarao gostovanje.

Pokrovitelji nastupa u Slatini bili su Ministarstvo kulture i medija RH, gradovi Zagreb i Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina i Župa sv. Josipa Slatina.

Autor: Mate Puljiz

8.4.2024.

Crkva Navještenja Gospodinova, Vrbani, Zagreb

U crkvi Navještenja Gospodinova, na sam dan ovogodišnje liturgijske proslave Blagovijesti ili Navještenja Gospodinova, premijerno smo izveli veliku misu Messa A Tre Voci (Cerviana) papinskog skladatelja i dirigenta zbora Sikstinske kapele don Lorenza Perosija (1872.-1956.), uz solo Darija Vrbaslije i orguljsku pratnju Nikole Sebastiana Jambrošića. Ova veličanstvena misa kod nas nije bila izvedena već više desetljeća, još od doba velikih zagrebačkih katedralnih zborovođa Albe Vidakovića i Mihe Demovića. Uz nju smo izveli i brojne druge skladbe iz opusa Domenica kardinala Bartoluccija kao i skladbe Albe Vidakovića i Mihe Demovića.

Hvala našem članu Dariju Vrbasliji na odličnoj organizaciji ovoga nastupa!

Lorenzo Perosi: Messa A Tre Voci (Cerviana)

Gospode Duša
Zdravo Tilo
Regina Caeli
Missus Venit
O Sacrum
Ave Verum
Otče Naš
Soon Ah Will Be Done
Slavopjev

Autor: Mate Puljiz

4.4.2024.

Kulturni centar Travno, Zagreb

Gostovali smo na 9. Dentaklu, kulturnom spektaklu studenata dentalne medicine. Program je bio raznolik, od zborskog do solo pjevanja, od glume do dječjih nastupa, od recitacija do plesa na svili.

Priredbu je pod vodstvom našeg maestra Josipa degl' Ivellija, uz glasovirsku pratnju našeg Nikole Sebastiana Jambrošića, otvorio Pjevački zbor Z(U)BOR Stomatološkog fakulteta koji je u ovoj akademskoj godini nakon desetljeća postojanja kao ženski ansambl prerastao u mješoviti vokalni ansambl.

Mi smo pak prije službenog nastupa zahvalili na dugogodišnjoj suradnji dekanici Stomatološkog fakulteta prof. dr. sc. Zrinki Tarle uz buket cvijeća i posebnu pjesmu Dobra večer uzorita!

Napomenimo i da je događaj imao humanitarni karakter budući da je prihod od karata bio namijenjen za pomoć djeci s malignim oboljenjima iz udruge Krijesnica.

Autor: Mate Puljiz

18.3.2024.

Nadbiskupijski pastoralni institut, Zagreb

Obilježili smo prvu godišnjicu smrti velikog hrvatskog muzikologa, skladatelja, zborovođe, svećenika don Mihe Demovića. Spomen kolokvij održan je u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu, nakon čega je u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca služena sv. Misa.

Autor: Mate Puljiz

17.2.2024.

Glavna zgrada Knjižnica grada Zagreba, Zagreb

Prisustvovali smo kratkoj svečanoj ceremoniji otkrivanja i blagoslova spomen ploče hrvatskom intelektualcu, piscu, doktoru znanosti, blaženiku Ivanu Merzu u zgradi u kojoj je živio zadnjih devet godina svoga života. Spomen ploču, rad akademskog kipara Petra Ćuje s reljefom pok. akademskog kipara i svećenika, isusovca p. Marijana Gajsaka postavili su Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Postulatura za kanonizaciju bl. Ivana Merza, a zajednički otkrili Veliki meštar Družbe prof. dr. sc. Mislav Grgić i postulator prof. dr. sc. Pater Božidar Nagy SJ. Izveli smo skladbe Miha Demovića: Zdravo Tilo i veličanstveni Slavopjev Ivana pl. Zajca.

Autor: Mate Puljiz