13.12.2023.

Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

Nastupili smo na otvorenju izložbe "Ususret 150. godišnjici – Matija Mesić, prvi rektor Sveučilišta u Zagrebu" u auli knjižnice Filozofskog fakulteta. Izložba je otvorena u susret 150 godina od utemeljenja modernog Sveučilišta u Zagrebu (1874. - 2024.). Izveli smo glazbu iz toga vremena, tri skladbe Ivana pl. Zajca: PIEV HRVATSKIH DJAKA, SLAVOPJEV i U BOJ, U BOJ. Pri tome je PIEV HRVATSKIH DJAKA ovime vjerojatno izveden tek drugi put u povijesti, a ovo je svakako njena prva suvremena (pra)izvedba. Zajc je PIEV skladao na tekst Augusta Šenoe 7. rujna 1874., a bila je praizvedena je kod otvorenja Sveučilišta 24. listopada iste godine.

Pred velikim brojem okupljenih profesora, studenata, alumnija i članova akademske zajednice, pred veleposlanicima Njemačke i Češke, te pred našim rektorom prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem, odzvanjali su gromki glasovi duhovne i nadasve hrvatske domoljubne glazbene baštine 19. stoljeća.

Posebno hvala na pozivu gospođi Steli Kos iz knjižnice kao i dekanu Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Domagoju Tončiniću.

 

Autor: Mate Puljiz
Popis obavijesti