20.12.2023.

Kula nad Kamenitim vratima, Zagreb

Nastupili smo na tradicionalnom XXVII. koncertu Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" u sjedištu Družbe, Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu. U prepunoj svečanoj, viteškoj dvorani koju je u ovom obliku uredio 1938. godine arhitekt Juraj Denzler, Zmaj od Harmice, ispunjenoj do posljednjega mjesta, okupilo se oko 130 članova Družbe, prijatelja i sudionika koncerta. Nastupili smo s posebno biranim repertoarom duhovne i svjetovne glazbe, od adventskih i božićnih napjeva do domoljubne tematike, pritom oživljujući glazbom i povijest Kule izvedbom skladbe Gjure Prejca, Zmaja Ratkajskoga, PEHARČEK MOJ, koja je i praizvedena upravo u Kuli, tada uz dirigentsko vodstvo samog skladatelja i solo Toše Lesića.

U programu su se našli i drugi skladatelji zmajevi; Ivan pl. Zajc Zmaj Podtrsatski i Ivan Muhvić Zmaj Riječanin, a solo dionice pjevali su Lidija Horvat Dunjko Zmajica Zagorska IV. i Dario Vrbaslija uz glasovirsku pratnju Nikole Sebastiana Jambrošića Zmaja Donjomeđimurskog i Antonija Marijića.

Nakon koncerta uslijedio je prigodni program uz blagoslov 25 novih Družbinih stjegova koje je blagoslovio Pater Božidar Nagy SJ Zmaj od Slavonskoga Broda, a prigodne riječi uputili su i članovi uprave Družbe; Željko Heimer Meštar obredničar i Veliki meštar Mislav Grgić.

 

Autor: Mate Puljiz
Popis obavijesti